joi, 28 februarie 2008

fara rezervari

ma uitam din cand in cand la showul lui bourdain si sincer sa fiu, abia asteptam sa vina si in romania. ei bine a venit, a filmat, a plecat si acum a difuzat un calup de clipuri si comentarii presarate cu episoadele de coma alcoolica ale asa zisului ghid rus. eu refuz sa numesc asta o emisiune. poti vedea cel 6 parti aici

nu spun ca e fictiune, dar nu sunt de acord cu faptul ca a ales sa prezinte doar aspecte negative, toate piperate de prezenta rusului aluia imbuibat in alcool al carui singur rol a fost acela de a-si rupe spatele. chiar si el a recunoscut ca ghidul a fost o alegere neinspirata

am decis sa incerc sa fiu eu ghidul lui in romania si pe tiparul lui de emisiune, adica fara fitosenii, sa ne plimbam un pic pe teme culinare prin romania, prin locurile care imi plac mie.

as porni tot din piata revolutiei dar nu spre lipscani, ci as urca pe stirbei, pe langa cismigu. undeva pe dreapta e cata 66, un loc lipsit de fite dar in care poti sa mananci pana la epuizare un gratar cu o muratura autentica, unde gustul mancarii e cu siguranta ultimul lucru care lipseste. daca vrea neaparat sa mearga la bran, destinatia de luat masa e clara, cheile gradistei. la restaurant, nu poti da gres cu platoul de racituri (cu ceva toba, slana, telemea, ceapa rosie si alte cateva), o ciorba de vacuta cu smantana si o sarmaluta sigur nu l-ar fi dezamagit. in peripetiile pe sosele, obligatoriu era un popas pe dealul negru pt un mic mare. daca ar fi fost vara, cu siguranta nu as fi ratat o portie de hamsii prajite cu usturoi in vama. cat despre baut, cu siguranta l-as fi dus la tara la cazan, la facut tuica, sa-i dau sa guste 'fruntea'.

si totusi, oarecum prin aceleasi locuri ca si bourdain s-a plimbat si michael palin (emisiunea wild east de la bbc, partile 3-6 sunt despre romania) si parca ospitalitatea a fost alta.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Bre scorpioane tu vrei sa intelegi ca asa e emisiunea lui, se duce in spelunci ca sa vada cum sunt oamenii acolo.

El a stat la Hilton, dar nu asta era scopul, sa arate hoteluri de 5 stele.

Si ciudat e ca a avut si ghizi romani, trimisi de Ministerul Turismului, nu a fost numai dupa capul vodkarului. Aia nu stiu ce au pazit.

Unknown spunea...

pai ei au pazit ce au pazit, ca filmari s-au facut si in locurile indicate de cei de la minister, peles, sibiu, palatul parlamentului. curu lui a stat de fapt la 4 si 5 stele nu in vagauna aia unde a filmat el! tocmai de-asta sunt indignat ca a cautat nod in papura, iar apoi la montaj a pus doar aspectele negative. asta e reaua intentie care m-a scos din sarite!